top of page
For 2025 Board Exam
CBSE Competency Based Questions:
Class 10
Class 12

English for Olympiad Exams, SSC, Bank, Railways with Solution

Directions (A1 to 5)

In these questions , four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.


1. The incident was conveniently swept under the carpet by the authorities.

(a) handled

(b) solved

(c) concealed

(d) investigated.


2. The director accepted the deal after the representative greased his palm

(a) washed his dirty hands.

(b)gave him new gloves.

(c)applied ointments in his hands.

(d) bribed him with money.


3. He generally passed by the faults of his subordinates.

(a) bore with

(b) accepted

(c)overlooked

(d) understood


4.Usually things are at sixes and sevens in a bachelor’s room.

(a) found missing

(b)in complete disorder.

(c)arranged neatly

(d) kept in piles.


5. The joyous family decided to bring out the red carpet to welcome thier son home.

(a) lay a new pathway.

(b) decorate the house

(c) celebrate the occasion

(d) show special respect


Directions: ( Q6 to 10) In these questions , a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part of the sentence at (A), (B) & (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (D)


Q6. Wine loosen his tongue.

(a) loosens

(b) freed

(c) looses

(d) No improvement.


Q7. It is probable he will never come back.

(a) In all probability

(b) It is possible

(c) There is the possibility

(d) No improvement.


8. I saw a dead cow walking across the field.

(a) I was dead when I saw a cow walking across the field.

(b) Walking across the field I saw a dead cow.

(c) A dead cow was seen walking across the field.

(d) No improvement.


9. The judge came to a final conclusion on this matter.

(a) a conclusion

(b) an end

(c) a finality

(d) no improvement


10. The climate in India is hotter than England.

(a) more hotter

(b) hotter than that of

(c) much hotter

(d) no improvement.


Directions: ( Q 11 to 15) In these questions out of these four alternatives cvhoose the one which can be substituted for the given words/sentence.


11. The science of government

(a) bureaucracy

(b) theology

(c) politics

(d) episcopacy


12. One who specialises in the mathematics of insurance

(a) an insurant

(b) a Statistician

(c) an actuary

(d) an agent


13. A messenger sent in great haste

(a) successor

(b) chauffeur

(c) courier

(d) emissary


14. A hater of women

(a) dipsomaniac

(b) misogynist

(c) misogamist

(d) accomplice


15. The stand from which a preacher delivers his sermon.

(a) dais

(b) lectern

(c) podium

(d) pulpit.


Directions: ( Q 16-20) In these questions four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.


16. a) perrogative

b) trottle

c) silhoutte

d) reminiscence


17. a) occationally

b) ocasionally

c) occasionally

d) ocassionaly


18. a) sangiune

b) masacre

c) unconscionable

d) afluent


19. a) leniensy

b) leniency

c) lenency

d) leneiency


20. a) Intelligentsia

b) indifategable

c) Incentured

d) Indicatiwe


Directions: In these questions you have a brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.


Some of us are so afraid of imagination that we shut our mental door against it and turn the key in the lock. We think it is a sign of weakness to be a dreamer-to see the far vision of what might be and do. Men who have done most for humanity, and for themselves, have been imaginative men-dreamers with the power and determination to make their dream come true.

The most successful in any line of endeavour-business, science, arts, politics-will tell you that you must have vision before you can grasp reality. You must be able to see the growth of future years, plan for it and work for it, before you can materialise it.


It pays to cultivate imagination. If one is to accomplish anything in life, one must have a purpose, an ideal and ideas.


The man who does the world the most good the man who helps mankind onward and upward, is the man who dreams of helpfulness, usefulness, progress and improvement, and then gets them materialised.


21. The greatest contributors to humanity are _______ people.

(a) educative

(b) compulsive

(c) repulsive

(d) imaginative


22. Imagination enables one to have ______ before plans can be materialised.


(a) determination

(b) vision

(c)gifts

(d) power


23. In order to accomplish anything in life it helps to be have a/an______

(a) progress

(b) material

(c) purpose

(d) endeavour


24. Many people _____ their power of imagination.

(a) at times would use

(b) abstain from using

(c) prefer not to use.

(d) seldom use


25. Many see the ability to _____ as a sign of weakness.

(a) imagine the future.

(b) recall the past

(c) live in the present

(d) shut mental door.


Answer Key
1. c 2. d 3.c 4.b 5.d 6.a 7.a 8.b 9.a 10.b 11.a 12.c 13.d 14.b
15 .b 16. d 17. c 18. c 19.b 20. a 21. d 22.b 23. c 24 .b 25. a
9 views

Comments


English With A Difference (englishwithadifference.com).png

Hi, thanks for stopping by!

We have insatiable passion for Literature & Language and to empower English learners to build up a rock solid foundation. 

Let the lessons come to you.

Thanks for subscribing!

  • Instagram
  • YouTube
bottom of page